Εμβρυολόγος Γενετίστρια |Εξωσωματική γονιμοποίηση
Τηλ: +30 210 6859000

Το περιβάλλον «σκοτώνει» το σπέρμα

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Στο μολυσμένο περιβάλλον αναζητούν οι επιστήμονες τα αίτια της ανησυχητικής μείωσης που διαπιστώνουν τόσο τον όγκο , όσο και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που περιέχεται ανά εκσπερμάτωση την εποχή μας. Μια πτώση, η οποία όπως δείχνουν μελέτες σε διάφορες χώρες έχει αρχίσει ήδη εδώ και δεκαετίες και συνεχίζεται στις μέρες μας κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό για την γονιμότητα των αντρών.

 

ΕΠΙΣΗΣ , από μελέτες που έγιναν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται και σημαντική αύξηση του καρκίνου των όρχεων εκ νέου, όπως και των ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Σεμιναρίου Aspis II για τους παρεμποδιστές ενδοκρινών ορμονών και στην επίδρασή τους στην υγεία που πραγματοποιήθηκε στην Κω από τις 2 έως 4 Σεπτεμβρίου. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο βιολόγος-εμβρυολόγος Δρ Ευστάθιος Νικολαρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως από το 1990 και μετά έχουν δημοσιευτεί μελέτες από διάφορες χώρες όπως τη Δανία, την Αγγλία, την Γαλλία και το Βέλγιο που διαπιστώνουν πτώση των χαρακτηριστικών του σπέρματος που αφορούν στον όγκο ανά εκσπερμάτωση, αλλά και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που περιέχονται σ’ αυτήν.

Μελέτη που έγινε το διάστημα 1973-1992 σε 1351 άνδρες στην περιοχή του Παρισιού έδειξε ότι ο ετήσιος ρυθμός μειώσεως του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι 2,1% και το ποσοστό των φυσιολογικών μορφών των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε από 67% σε 57% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ανησυχητικά μηνύματα έρχονται και από την χώρα μας, όπου η πτώση της ποιότητας του σπέρματος έχει αναφερθεί σε μελέτη για την περιοχή της Αθήνας και για το διάστημα 1977-1995, ενώ η ρύπανση του περιβάλλοντος θεωρήθηκε ως ένα από τα πιθανότερα αίτια. Πρόσφατα, αναφέρθηκε αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού του Ασπρόπυργου που οφείλεται σε καρκίνους και καρδιαγγειακά επεισόδια νοσήματα ενώ πρόσφατα, επίσης ανακοινώθηκε η ύπαρξη οργανοχλωριωμένων παρασιτοκτόνων στο μητρικό γάλα των γυναικών της Πελοποννήσου(DDT και των μεταβολιτών του).
Από πολλές επιστημονικές ομάδες τα αίτια των υπάρχοντων ανωμαλιών στην ποιότητα του σπέρματος και στις ανωμαλίες των γεννητικών, αναζητήθηκαν στους παράγοντες που μολύνουν το περιβάλλον στην εποχή μας.
Πρόκειται για την θεωρία των “περιβαλλοντικών οιστρογόνων” που υποστηρίζει την ύπαρξη χημικών ενώσεων στο περιβάλλον, οι οποίες όταν εισέλθουν στον οργανισμό παρεμποδίζουν με τη δράση τους την ομαλή λειτουργία των φυσικών ορμονών.
Όπως είπε ο Δρ Νικολαρόπουλος ακόμα μεγαλύτερο μέρος των χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ζωή μας παραμένει ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που έχει επιλύσει ο άνθρωπος να πληθαίνουν.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Leave a Reply